Latin neve: Orobanche ramosa

Termés: A toktermés hosszabb a csészénél, 5 mm hosszú, magvai igen aprók, 0,2-0,3 mm nagyok, tojásdadok, barna, szürkésbarna színűek, felületük kiemelkedő hálózatos.

Csíranövény: A csírázó mag a gazdanövény gyökerébe szívógyökereket bocsát, előbb mint apró tojásdad gumó látszik a gyökéren, majd minden irányban nagyobbodva tüskés, sündisznószerű telepet fejleszt, melyből nőnek ki a virágos szárat hozó részek. Egy növényen a legkülönbözőbb fejlettségi fokozatú telepek fordulnak elő, egyszerre sohasem fejlődik ki mindegyik.

Kifejlett növény: Egyéves, alacsony, dúsan elágazó szárú, mirigyszőrös növény. Szára fehéres vagy sárgásbarna, apró pikkelylevelekkel. A virágok tövén a murvalevél mellett két szálas előlevél is található. A csésze körben zárt, 4-5 háromszögű cimpájú. A párta csöve egyenes vagy csak kissé hajlott, a csöve sárgás, karimája kék vagy lila, legfeljebb 1,5-2 cm.

Elterjedés: Legfontosabb gazdanövényei a dohány és a paradicsom, ez utóbbi jelentősebb, mert nagyobb területen termesztik. Előfordulhat még napraforgón, ritkábban burgonyán, paprikán, kukoricán, káposztán, kenderen, komlón és tormán is.