Latin neve: Consolida orientalis Schröd.

Termés: Tüszőtermése 20-24 mm, szőrös, egyenletesen vastag. A magja a mezei szarkalábénál nagyobb, zömökebb. A pikkelyek épebbek, összefüggő sorokat alkotnak, merőlegesen elállnak, így a fekete alapszín jobban látszik.

Csíranövény: A sziklevelek oválisak, a csúcsukon lekerekítettek. Az első levelek ujjasan osztottak, az oldalszeletek fordított tojásdadok. A levélnyelek alsó részén nincsenek rövid szőrök, legfeljebb mirigyszőrök találhatók. A következő levelek hármasan szeldeltek, az oldalszeletek kettősen osztottak.

Kifejlett növény: Egyéves, általában egyszerű, el nem ágazó, robosztus, mereven felálló szárú növény. A szár bársonyos az apró, sűrűn álló szőröktől. Levelei két-háromszorosan szeldeltek, a szeletek szélesebbek (2 mm). Virágai egyszerű, megnyúlt fürtben állnak. Színe lilás, bíboribolya, nagyobb, mint a mezei szarkalábé, sarkantyúja rövidebb, kb. 1 cm.

Elterjedés: A Tiszántúlon tömeges növény, elsősorban a kalászos vetések gyomnövénye. Kedveli a kötött, meleg agyag -, lösz- és öntéstalajokat. Homokon való előfordulása ritkább.