Latin neve: Apera spica-venti

Termés: A toklászos szemet a hártyás pelyvák is borítják. A toklászos szem keskenyhosszúkás, 2-2,5 mm hosszú, mindkét végén kihegyezett, alul barna, s csúcsánál ezüstös. A külső toklász csúcsa alatt ered az 5-10 mm hosszú, érdes szálka. A toklász alapi részén finoman szakállas.

Csíranövény: Elsősorban ősszel csírázik. A levéllemez bordázott, ritkán rövid szőrös, a fonák kopasz, fénytelen vagy gyengén fénylő. A levélhüvely sima, olykor kissé érdes. A levéllemez tövénél lévő hártyás függelék hosszú, mélyen rojtos, fehér vagy zöldesfehér.

 

Kifejlett növény: Egyéves, magas, karcsú növény, mely lehet bokros növekedésű is. Levelei egyenletesen keskenyednek, felső lapjuk és a szélei érdesek. A levél nyelvecskéje hosszú, csúcsa rojtos, pillás szőrű. A buga terpedt, laza, ágai vékonyak, érdesek, érés felé lilás vagy barnás színűek. Egyvirágú nyeles füzérkéi ibolyásak. Pelyvalevél kettő van, a két bibe a füzérke oldalán nyúlik ki. A toklász szálkája hosszú, a füzérkék tengelye is rövid, szálka alakú csökevénnyel végződik.

Elterjedés: Nálunk a savanyú talajú nyugati, északi vidékeken és a Nyírségben a legelterjedtebb, a homokon és a barna erdőtalajokon. Tipikus kalászos gyom, mely a szántókon kívül a parlagokon, utak mentén is közönséges.