Latin neve: Convolvulus arvensis

Termés: A toktermés kerek vagy tojásdad alakú, hegyes kúpos, kétüregű, négy magvú. A mag visszás tojásdad alakú, tompa csúcsú, barnás vagy feketés színű. A mag háti oldala domború, két hasi oldala sík, néha kissé beesett, egyenes élben összefutó.

 Csíranövény: A sziklevél alatti rész piszkos vöröses színű. A sziklevelek majdnem négyszögletűek, a csúcsukon szélesen kicsípettek, alapjuknál ék alakúak, hosszú nyelűek. A sziklevelek erezete határozott, fehéres. Az első levél lándzsás, háromszögletes-tojásdad, alapjánál nyíl alakú. A levelek nyele hosszú, a lemez szélesebb vagy keskenyebb.

 

Kifejlett növény: Évelő, dús földalatti gyökérrendszerű növény. Heverő szára általában csavarodott, ± kopasz. Szára leveles, levelei nyelesek, dárda alakúak, nyilas vagy füles vállúak. Fehér vagy rózsaszín (1,5-2,5 cm), forrt, tölcséres virágai hosszú , levélhónalji kocsányokon egy-kettesével ülnek. A kocsány közepén apró murvalevél van. A bimbóban a párta csavarodott. A virág illatos.

Elterjedés: A futóhomok kivételével mindenütt, minden talajtípuson elterjedt, gyakori növény. Fényigényes, az árnyékolást rosszul tűri. Szántón, kertekben, gyümölcsösökben, nem művelt területeken egyaránt előfordul.