Latin neve: Eragrostis minor Host.

Termés: A toklászos szem 1,6 -1,8 mm hosszú, tojásdad alakú. A háti toklász hártyás, csúcsa szélesen lekerekített. A hasi toklász a kalászka orsón marad. A szem széles tojásdad, gyengén hegyesedő, sötétbarna vagy vörösbarna színű, érdes.

Csíranövény: Az első levél 10-15 mm hosszú, 1-1,25 mm széles, a második, harmadik levél már hosszabb és szélesebb. A lemez erezett, a középső ér feltűnően látszik. A levéllemez szélein apró fogacskák ülnek. Fülecske nincs, a nyelvecskét rövid szőrökből álló koszorú helyettesíti. A levélhüvely hosszú pillásan szőrös.

Kifejlett növény: Egyéves, kis termetű, bokros, lekönyöklő szárú, szétterülő növény. A levél és a levélhüvely hosszú pillás, a lemez széle porcosan fogas. Laza, elágazó bugájában az oldalágak egy-kettesével állnak. Füzérkéi két mm szélesek, 8-20 virágúak, zöldek vagy sötét ibolyaszínűek.

Elterjedés: Melegigényes növény, késő tavasszal csírázik, de kellő nedvesség mellett késő őszig is kelhet. Mindenütt elterjedt, elsősorban a homok- és lösztalajokat szereti. Jelenléte a kertészeti kultúrákban a legkárosabb.