Latin neve: Reseda lutea

Termés: A tok 10-12 mm hosszú, hengeres, éretten is felálló, tompán háromszög élű, a csúcsán fogakkal nyílik. A mag fordított tojás alakú, fekete, sima, fényes.

Csíranövény: A sziklevelek széles tojásdad alakúak, kissé húsosak, lekerekített csúcsúak, 8-12 mm hosszúak, nyelesek. Az első levelek szórtan állnak, hosszúkás lapát alakúak, tompa csúcsúak, fokozatosan hosszú nyélbe keskenyedők, kopaszok. A levél széle ép vagy hullámos, az erezet feltűnően, jól látszik, a főér megvastagodott.

Kifejlett növény: Évelő vagy kétéves, közepes termetű, terpedten ágas, felemelkedő szárú növény. Levelei változatosak, hármasak vagy szárnyasan szeldeltek, a szeletek ritkán állók, lándzsásak, tojásdadok. A legalsó levelek épek, hosszúkásak, ± tompa csúcsúak, nyélbe keskenyedők. Sárga virágai fürtben állnak. A hat csésze zöldessárga, a hat szirom közül az alsók rojtosak. A tok felálló, nyele a tokkal azonos hosszúságú. A tok hengeres hosszúkás, háromélű. Csúcsán háromszögletű, rövid foggal nyílik.

Elterjedés: Magyarországon szinte mindenütt előfordul, parlagokon, utak mentén gyakori, de jelezték előfordulását és terjedését szántóföldi területekről és zöldségfélékből egyaránt. Elsősorban a meleg, laza, meszes lösz- és homoktalajokon fordul elő. Életforma besorolása még további megfigyeléseket igényel. A kaszálás és a kapálás után gyorsan kihajt, csak ismételt és jó talajműveléssel irtható.