Latin neve: Alopecurus myosuroides Huds.

Termés: A pelyvás szem 5-5,5 mm, oldalról lapított. A talpheg ferde állású, nagy, duzzadt peremű, gödrös. A toklászok olyan hosszúak, mint a pelyvák, 4 erűek. A hasi toklász szálka nélküli, a háti toklász alapi részéből viszont 6-8 mm hosszú, térdes szálka ered. Szemtermése tojásdad, érdes, sárgásbarna.

Csíranövény: Ősztől tavaszig csírázó növény. A legfiatalabb levél begöngyölt. A levelek lemeze sűrűn bordázott, a fonák sima, szőrtelen, de nem fénylő. A levéllemez és szár találkozásánál a hártyás, ezüstszínű nyelvecske hosszú és szabálytalanul fogazott. A levélhüvely alul gyakran pirosló.

Kifejlett növény: Egyéves, közepes termetű, bokros növény, felálló vagy lekönyöklő szárral. A levélhüvely a felső leveleken ± felfújt. A nyelvecske hosszú, lapos háromszöges csúcsú. A buga mindkét végén keskenyedő, a füzérkék nagyobbak (4-5 mm), a pelyvalevelek kb. a közepükig összenőttek, fehéresek vagy ibolyáspirosak, nem szőrösek, legfeljebb az erek mentén pillásak.

Elterjedés: Nálunk elsősorban a Dunántúl nyugati részein a legjelentősebb, de rohamosan terjed. Tipikus gabona gyom, de a repcében, cukorrépában, pillangósokban is előfordul. Nagy tömegben csak a nedvesebb talajokon nő, és a csapadékos, hűvösebb klímát kedveli.