Latin neve: Solanum nigrum

Termés: Gömbölyű bogyótermése fekete vagy feketészöld. Magja ferdén, szabálytalanul ovális, erősen összenyomott, sárga vagy barnássárga, igen finom pontozással, recehálózattal, mely nem, vagy csak igen gyengén csillog.

Csíranövény: A sziklevél alatti szárrész violaszínű, sűrűn, apró mirigyszőrökkel borított. A sziklevelek széleslándzsásak, csúcsukon kihegyezettek, a nyél hosszú és mirigyszőrös. Az első levél rövid, széles tojásdad alakú, épszélű, hegyes csúcsú, alapjánál kissé szív alakú. Az összes levél és levélnyél sűrűn mirigyszőrös. A sziklevelek, főleg fiatalon szennyes lila színűek a fonákon, de a levelek is kissé kékesek, főleg az erek mentén.

Kifejlett növény: Egyéves, felálló szárú, közepes termetű, szőrös növény. Levelei tojásdad alakúak, hegyesek, hirtelen nyélbe keskenyedők, kanyargós élűek, fogasak vagy épek, igen változó formájúak. Virágai fehérek, a bibeszál egyenes.

Elterjedés: Mindenütt előfordul, de főleg a korhadó szerves anyagokban gazdag talajokon. Tömeges előfordulása magas tápanyagszintet jelez, ahol további trágyázás nem szükséges. Meleg és napfényigényes növény, ezért magvai csak későn indulnak csírázásnak a talaj felmelegedésekor.