Latin neve: Coronilla varia

Termés: A hüvelytermés vékony, 2 mm, hossza 30-40 mm, a csúcsán a horgasan görbült bibeszál csonk látható. Nem felnyíló, cikkelyekre esik szét. A mag hosszúkás, lekerekített végű, oldalról kissé összenyomott, négyszög alakú, vörösbarna, gyenge fényű.

Csíranövény: A sziklevél alatti szárrész barnás vöröses. A sziklevelek hosszúkás lapát alakúak, csúcsuk felé kissé szélesedők, lekerekítettek, 15-20 mm hosszúak. Alul rövid (5mm) nyélbe keskenyednek. A sziklevélen a vékony középső ér vehető észre, az oldalsó erek alig kivehetők. Az első levél hármas, levélkéi majdnem ülők, fordított tojásdad alakúak, csúcsukon kissé kicsípettek. A három levélke nagysága azonos. A levélnyél 20-30 mm hosszú, barnás vöröses. A második levél nyele hosszabb. A levelek kopaszok, mindkét oldalukon szürkészöld, matt színűek.

Kifejlett növény: Évelő, ágas növény, felemelkedő vagy heverő szegletes szárral. Levele páratlanul szárnyasan összetett (6-10 pár), a levélke középső ere szálkában végződik. Virága fehéres rózsaszínű, a csészefogak rövidek, a virágok ernyőben állnak.

Elterjedés: A nem művelt területeken mindenütt előfordul, elsősorban a száraz lejtőkön. A mészben gazdag talajokat kedveli. A herefélék vetőmagjában gyommagként előfordulása jellemző.