Latin neve: Panicum miliaceum

Termés: Leggyakrabban a toklászos szemekkel találkozhatunk, mely 3-3,5 mm hosszú, széles elliptikus, gyengén lapított, mindkét oldalon domború. A háti és hasi toklász egyaránt sima, kemény, fényes, élénk színű (sárga, piros, szürke, barna). A háti toklász oldalai kerekítettek, a hasi toklászt keskenyen szegik. A csupasz szem majdnem kerek, fehéres.

Csíranövény: Tavasszal csírázó, a többi egyszikű muharféléhez képest vaskosabb, zömökebb növény. Levele, de főleg levélhüvelye szőrözött. A levél rövid, hegyes, alapjánál viszonylag széles. Nincs levélnyelvecske, szőrkoszorú helyettesíti. A lemezen a főér szélesebb, fehér.

Kifejlett növény: Egyéves, magas, erőteljes, alul lekönyöklő, vastag szárú, bokros növény. A növény puha szőrökkel borított, a levélhüvely szőrkoszorúba megy át. A buga nagy, tömött, bókoló, a füzérkék nagyok, (4-5 mm), hosszú nyelesek, egyvirágúak.

 

Elterjedés: Elvadulva sokfelé megtalálható, de igazából még nem honosodott meg. Az országban jelenleg terjedőben van, főleg a kukoricavetésekben. A könnyen felmelegedő, nem túl nedves, szárazabb fekvésű talajok növénye, mely a középkötött, jó erőben lévő vályogtalajokon díszlik a legjobban.