Latin neve: Capsella bursa-pastoris

Termés: A becőke nem szárnyas, fordított háromszög vagy szív alakú, lapos vagy domború. A becő alulról nyílik, a magok a válaszfal két oldalán ülnek. Ovális apró magvai sárgák, sárgásbarnák, pirosasbarnák, gyengén fénylők.

Csíranövény: A sziklevelek kicsik, oválisak, csúcsukon tompák, nyelesek. Az első levelek kicsik, hosszúkásak, rövid ovális kerületűek vagy fordított tojásdadok, nyélbe keskenyedők. A levelek kicsípetten, egyenlőtlenül fogazottak, a tagoltság lehet erőteljes, enyhe, de van szinte teljesen ép levelű változat is. A növény a sok csillagszőrtől és az egyszerű, hosszabb fedőszőröktől szürkés kékes zöldnek látszik.

Kifejlett növény: Egyéves, tőlevélrózsás, kis-közepes termetű, csillagszőrös növény. Leveleinek alakja igen változatos, lehetnek épek vagy szárnyasan hasadtak, osztottak, szeldeltek. A szárlevelek lándzsásak, ülők, füles vállúak. Fehér virágai hosszú, fokozatosan megnyúló fürtben állnak. Egész évben csírázik.

Elterjedés: Az egész országban gyakori, tavasztól őszig mindig csírázik, ha a talaj elég nedves. Minden művelt területen, minden kultúrában tömeges lehet.