Latin neve: Poa trivialis

Termés: A toklászok hosszúkás lándzsásak, kihegyezettek, ormósak. A toklászos szem 2-2,8 mm hosszú, sárga vagy sárgásbarna. A háti toklász tövében gyér gyapjúszőrzet található. A toklászok gerincén a csúcsig felhúzódó apró fogacskák vannak.

Csíranövény: Tavasztól őszig csírázik. A levéllemez sima, fénytelen, finoman bordázott, a fonák fénylő. A levélhüvely általában érdes, lapos, kiemelkedő érrel. A fiatal levél összehajló. A levél alapjánál a fiatal növényeken rövidebb, közepén előrehúzott hártyás függelék található. A levéllemez hirtelen keskenyedik el, csúcsánál csuklyaszerű.

Kifejlett növény: Évelő, közepes, magas termetű, a földön kúszó indákat hozó, lekönyöklő szárú, világoszöld növény. Felálló szára érdes. A legfelső levél egyenlő hosszú, vagy hosszabb a hüvelynél. A nyelvecske hosszú, hegyes. A buga ágai hosszúak, visszafelé simítva érdesek, alul 4-5 (7) elágazása van. A toklász öt erős erű, töve gyapjas, felső része és a bordák kopaszak. A 2-4 virágú füzérkék kicsik, zöldek vagy ibolyás színűek.

 

Elterjedés: Mindenütt előfordul a nedvesebb réteken árkokban, de a szántóföldeken csak nedvesebb körülmények között él meg. Elsősorban a kalászosokban fordul elő az ország nyugati és déli részein.