Latin neve: Ballota nigra

Termés: A makkocska termés 1,6-2,2 mm, tojásdad alakú, töve tompa, csúcsa lekerekített. Élei csak a makkocska alsó részében élesek. Sötétbarna-fekete, sima, tompa fényű.

Csíranövény: A sziklevél alatti rész elálló szőrökkel borított. A sziklevelek széles tojásdad alakúak, majdnem kerekdedek, a csúcsukon kissé kicsípettek, alapjuknál szélesen nyilas vállúak. A levélnyél kezdetben rövid, majd megnyúlik, s a levéllemez is nagyobb lesz. A levélnyél elálló, ritkás szőrökkel borított. Az első levelek átellenesek, széles tojásdad alakúak, 12-14 mm hosszúak, 9-12 mm szélesek, alapjuknál gyengén szív alakúak, s nagyszámú, elálló, vékony szőrrel borítottak. A levél szélein 3-4 nagy, csipkés fog található, a csúcsán is tompa. A levelek erei alul kidomborodnak, felül bemélyednek, az oldalsó erek szárnyasak, hurkosak, ágaik a kicsípések csúcsába futnak. A későbbi levelek az elsőkhöz hasonlítanak.

Kifejlett növény: Évelő, ferde gyöktörzsű, felálló, négy élű, ágas szárú, magas, pelyhes vagy bozontos növény. Levelei tojásdadok, az alsók csipkések, a felsők fűrészes szélűek. Ibolyáspiros virágai egy cm-nél nagyobbak, pálhái ár alakúak. A csésze tíz erű, ötfogú, fogai szálkás csúcsúak.

Elterjedés: Az egész országban közönséges, akácosokban, erdőszéleken, parlagokon, utak mentén, sövények mellett, kertek, ültetvények szélén. Mindig száraz, meleg, de kissé árnyékos, nitrogénben gazdag talajokon fordul elő.