Latin neve: Abutilon theophrasti Medic.

Termés: Termése körkörösen álló, félig összenőtt, kb. 15 kétcsőrű részterméskéből (résztokból) áll, melyek a szabadon maradt hasi oldalukon nyílnak. A résztermések éretten feketék, kettő vagy több magvúak. A mag ferde-vese alakú, aszimmetrikus, lapított, sima, barnásfekete vagy sötét barnásszürke. A mag apró, ritkás, ráfekvő szőrökkel borított.

Csíranövény: A sziklevél alatti rész gyakran kékes, sűrű, apró szőrökkel borított. A sziklevelek kerekdedek, kissé tojásdadok, alapjuknál szív alakúak, nyelesek. A sziklevelek lemeze apró, egyszerű és mirigyszőrökkel borított, mely legjelentősebb a levélszéleken és az erek mentén. Az első levél kerekded tojásdad, a csúcsán hegyes, a szélein kissé csipkésen fogazott, alapjánál szív alakú. A levélnyél vastagon molyhos. A fiatal növények leveleik alakja miatt a hársfára hasonlítanak.

Kifejlett növény: Egyéves, hengeres szárú, 60-170 cm magas, erőteljes növény, mely minden részén bársonyosan molyhos. A levél szíves-kerekded, csipkés élű. A virágok sárga színűek, a virágkocsány rövidebb a levélnél. A külső csésze hiányzik.

Elterjedés: Terjedőben lévő növény, főleg a déli megyék fertőzöttek. Homokon ritkább előfordulású, elsősorban a jó vízellátású talajokat kedveli.