Latin neve: Consolida regalis Gray.

Termés: A tüszőtermés kb. 10 mm hosszú, kopasz. Magja változatos, visszás tojásdad, visszás gúla stb. alakú, felületén keresztirányú sorokban elhelyezkedő pikkelyekkel borított. Színe szürkésbarna, fekete.

 

Csíranövény: A sziklevelek oválisak, a csúcsukon hegyesek. A sziklevél lemezén három hosszanti ér található, a levélnyél hosszú. Az első levél hármasan osztott, szeldelt, az oldalsó szeletek kettéosztottak. A levelek apró, rövid szőrökkel borítottak, s ez a legkifejezettebb a levélnyelek alsó harmadában. A két szarkalábfaj csíranövényeinek elkülönítésében ez a legbiztosabb határozóbélyeg.

 

Kifejlett növény: Egyéves, erősen ágas, terpedt, laza virágzatú, felálló szárú növény. A szár apró szőrökkel fedett, vagy csaknem teljesen kopasz. Levelei két-háromszorosan szeldeltek, a szeletek sokszor fonalszerűek. Virága azúrkék, kékes, de lehet fehéres is. Sarkantyúja hosszabb, kb. 2 cm.

 

Elterjedés: Feltehetően Dél-Európából származik. Kedveli a meleg, laza agyag- vagy homoktalajokat. Nálunk mindenütt közönséges, elsősorban kalászos vetésekben, de tarlókon és utak mentén is előfordul, sőt, még szőlőben is lehet állományalkotó.