Latin neve: Rubus caesius

Termés: Csonthéjas terméscsoportja sok apró, húsos termésből áll, ez az un. szedertermés fekete, kékesen hamvas. A csontár sárgásszürke színű, görbült, csúcsban kihúzott, elliptikus, a felszín hálózatos gödörkés

Csíranövény: A sziklevél alatti rész zöld vagy rózsaszín bordós, nagyon apró mirigyszőrös. A sziklevelek kerekded oválisak, nyelesek, aprón mirigyszőrösek, főleg a lemez szélén. Az első levél széles tojásdad alakú, tenyeresen karéjos, a szélein nagy, egyenlőtlen fogakkal. Az összes levél felül zöld, alul szürke, fehéres, egyszerű és mirigyszőrökkel borítottak.

Kifejlett növény: Évelő növény, föld alatti része fásodott. Szára több méterre is megnő, tüskés. Levelei hármasak, mindkét oldalukon zöldek, a középső levélke nyeles, széle egyenlőtlenül fűrészes. Virágai fehérek, álernyőben állnak, a csészelevelek fedő- és mirigyszőrösek.

 

Elterjedés: Gyakori az egész országban, elsősorban a jó minőségű lösztalajokon gyakori. Mind a szántóföldeken, mind az ültetvényekben előfordul, nehezen irtható gyomnövény. Tárcsával feldarabolt hajtásai meggyökeresednek, s néhány év alatt az egész táblán egyenletes állományt alkothat.