Latin neve: Matricaria chamomilla

Termés: A kaszat hosszúkás tojásdad alakú, majdnem hengeres, a Matricaria inodora - hoz képest kisebb. A kaszat hasi oldalán 2-3, oldalt 1-1 lécszerűen kiemelkedő világos borda található. A háti oldalon nincs borda. A talp és csúcskorong nagy, ferde, világos. A bordaközök szürkék vagy szürkésbarnák. A kaszat csúcsán rövid korona van.

Csíranövény: A sziklevelek keskeny tojásdad alakúak, ülők, a csúcsukon tompák vagy lekerekítettek, 2-3 mm hosszúak. Az első levelek kerülete hosszúkás, hármasan osztottak, szeldeltek, az oldalsó szeletek nem egymással szemközt állnak. A későbbi levelek is még átellenesen állnak, előbb egyszerűen szeldeltek, a csúcsi levélszelet nagyobb. A levélszeletek gyakran fogasak lehetnek, s elsősorban a későbbi leveleken tovább osztottak és szeldeltek.

Kifejlett növény: Egyéves, közepes termetű, általában elágazó, illatos, kopasz növény. Levelei két-háromszor szárnyasan szeldeltek. A vacok kúp alakú, belül üreges. Sugárvirágai fehérek, számuk kb. 12, a csöves virágok ötfogúak.

Elterjedés: A talajjal szemben igénytelen növény. Az Alföldön a szikeseken terem nagy tömegben, a Dunántúlon a csapadékosabb, savanyú talajokon kifejezetten szántóföldi gyomnövény. Virágzatát gyűjtik, értékes gyógynövény.