Latin neve: Biderdykia convolvulus Dum.

Termés: Makktermését szürkészöld lepellevelek egészen vagy részben borítják. A makk élesen háromélű, közepén a legszélesebb, mindkét vége hegyes. Színe sötétbarna, fekete, felülete finoman pontozott, érdes, csak az élei simák, fényesek.

Csíranövény: A sziklevél alatti szárrész vöröses. A sziklevelek 1-2 cm hosszúak, hosszúkásak, tompa csúcsúak, rövid nyélbe keskenyedők, melyek alul rövid, hártyás szélű hüvelybe nőttek össze. Főerük észrevehető. Az első levél tojásdad alakú, hegyes csúcsú, lekerekített, mélyen szíves, nyilas vállú. A levélnyél hosszú, a levél erezete határozott, a levél szélén az oldalerek felfelé hajlanak és egyesülnek. A levél felül érdes, alul kopasz. A harmadik levéltől kezdve a levél alapjánál hártyás csöves hüvely található.

Kifejlett növény: Egyéves, vékony, csavarodó, heverő szárú növény. Kopasz, de apró szemölcsöktől érdes. Levelei tojásdadok, hosszú nyelűek, hegyesek, épek, alapjuk szíves vagy füles vállú. Apró, zöld virágai levélhónalji füzérben állnak. Éréskor a termése három belső ormós lepellel borított.

Elterjedés: Gyakori szántóföldi gyomnövény, de a kertekben és ültetvényekben is jelentős lehet. A talajjal szemben nem igényes. Kezdeti fejlődése gyors, s árnyékolásával is károsít, mert a növényekre csavarodik, a kalászosokban pl. megdőlést okozhat. Zölden mérgező.