Latin neve: Ranunculus sardous

Termés: Az aszmagcsoport kerekded, az egyes aszmagok laposak, tojásdad alakúak, rövid csőrűek. A csőr egyenes, vagy enyhén görbült. Az aszmag szegélye éles, sárgásbarna, a felülete sötétbarna és finoman pontozott.

Csíranövény: A sziklevelek tojásdad alakúak, 5-6 mm hosszúak, lekerekített csúcsúak, rövid nyelűek, kissé húsosak. Az első levél körvonalai majdnem négyszögletűek, a csúcsán három fogú, a fogak kicsípése majdnem egyenes, enyhén domborodó. A későbbi levelek tenyeresen szeldeltek, merev szőrösek.

Csíranövény: Egyéves, a hagymás boglárkához hasonlító bojtos gyökerű növény. A csészelevelek virágzáskor éppúgy hátratörtek, de a növény gyakran kopasz, vagy ritka elálló szőrökkel fedett. Az aszmagtermés csőre egyenes. Alsó levelei nyelesek, hármasan szeldeltek, a nagyobb és nyeles középső szelet további hármas tagolást mutat. Felső levelei ülők, keskeny szeletekre szeldeltek.

 

Elterjedés: Nedves szántókon az egész ország területén bárhol előfordulhat. Elsősorban feltört, vagy taposott legelőkön lehet gyakori, a művelt területeken szálankénti előfordulású. Zölden mérgező, szárítva nem ártalmas.