Latin neve: Arctium lappa

Termés: A kaszat 6,5-7,5 mm, hosszúkás, laposabb, hosszanti bordákkal. Szürke vagy világos barnás színű, benyomott sötét foltokkal.

Csíranövény: A sziklevélalatti rész megvastagodott, húsos, esetenként vöröses. A sziklevelek nagyok, 30-35 mm hosszúak is lehetnek, fordított tojásdad alakúak, lekerekített csúcsúak, alul hosszú nyélbe keskenyedők. Az első levél széles tojásdad alakú, majdnem kerekded, csúcsa tompa, kissé kicsípett is lehet, válla szíves, a levélnyél hosszabb, mint a lemez, alul kissé vörösödhet. A levél fő és az oldalsó erei kifejezettek, bemélyedők, felülete ráncosnak tűnik, a levél széle enyhén hullámos.

Kifejlett növény: Kétéves, vastag, húsos gyökerű, magas, elágazó, erőteljes, bordázott szárú növény. Alsó levelei nagyok, nyelesek, szíves tojásdadok, szíves vállúak, hegyes csúcsúak, egyenlőtlenül fogazottak. A levél a fonákon molyhos, nyele tömött. A fészkek hosszú kocsányúak, gömbölyűek, sátorban állnak. A fészekpikkelyek ± kopaszok, a csúcsukon horogszerűen hátrahajlók, keskenyszálasak. A virágok bíborpirosak.

Elterjedés: Mindenütt közönséges, elsősorban a nem műveltterületeken, utak mentén, trágyás, szerves anyagban gazdagabb helyeken. A szántókon csak tőlevélrózsái találhatók meg, a művelést nem bírja.