Latin neve: Galeopsis ladanumTemés:  A makkocska 1,8-2,2 mm, széles tojásdad alakú, csúcsa szélesen lekerekített, töve felé ék alakú. Barnásszürke, sárgás, lapos foltokkal borított.

Csíranövény: A sziklevél alatti rész vöröses, szőrös. A sziklevelek fordított tojásdad alakúak, a csúcsukon lekerekítettek és itt gyakran ki is csípettek, 5-7 mm hosszúak, 3-5mm szélesek, alapjuknál nagyon apró, alig észrevehető füllel. A sziklevelek nyele is vöröses, 3 mm hosszú. Az első levelek hosszúkás lándzsa alakúak, csúcsukon hegyesek, alapjuknál ék alakúak, fűrészfogasak. a levél fő ere és a fogakhoz futó oldalsó erek határozottan bemélyedtek. A levelek apró szőrökkel borítottak, a nyél elálló szőrös.

Kifejlett növény: Egyéves, ágas, egyenletesen vastag szárú növény. A csomók alatt nem serteszőrös. Levelei tojásdad vagy hosszúkás lándzsásak, kevés fogúak, pelyhesek vagy szőrösek. A csésze bozontos szőrű, erezete kiemelkedő, éretten szétálló. A párta halványabb piros, a csésze hosszának kétszerese.

Elterjedés: Elsősorban a Dunántúlon gyakoribb, a nedvesebb és savanyú, kötött talajokon. Szántókon, parlagokon egyaránt előfordul.