Latin neve: Fumaria schlecheri Soy. - Will.

Termés: Makkocska termése gömbölyű, egymagvú, tompa csúcsú, csúcsa hegyecskében végződik (ez határozóbélyeg is). A makkocska pereme ormós, durván ráncos, bibircses, szürkészöld színű.

Csíranövény: A sziklevél keskeny szálas, hosszú (15-20 mm). Az első levelek hármasan osztottak, de az oldalsó szeletek is tovább osztottak. A növény jellegzetesen kékesszürke színű, a sziklevél alatti szárrész kékes vagy vöröses. Más Fumaria fajoktól való elkülönítésre a virágos és terméses növényeknél van lehetőség.

Kifejlett növény: Egyéves, kis-közepes termetű, ágas, kékes-hamvas növény. Levelei többszörösen (2-3) szárnyasan szeldeltek, a szeletek keskenyek. A csészelevél lándzsás, korán lehulló, ép szélű. A virág színe piros, ibolyásvörös. A murvalevél a kocsány hosszának fele, harmada.

Elterjedés: Mindenütt előfordul, a legelterjedtebb Fumaria faj nálunk. Inkább mészkedvelő, a meleg, száraz, tápanyagban és bázisokban gazdag talajokat kedveli. Keserű íze miatt az állatok nem fogyasztják, így a nem művelt területeken, táblaszegélyeken lévő növények mindenütt magot érlelnek.