Latin neve: Chenopodium polyspermum

Termés: Magva apró, a virágtakaró nem zárja be. A lepel ötfogú, a fogak már alsó felükben osztottak, csúcsaik lekerekítettek, a makk könnyen kiesik belőle. A mag lapított, lencse alakú, 1 mm, fekete, nagyon finoman gödrözve pontozott.

Csíranövény: A sziklevél alatti szárrész vékony, lilás vöröses. A sziklevelek szálasak, 5-8 mm hosszúak, a Ch. album-hoz képest kisebbek, felül sötét zöldek, alul intenzíven lilásvörösek. Az első levelek tojásdadok vagy hosszúkás tojásdadok, épek, a csúcsukon gyakran enyhén benyomottak, alapjuk ék alakú. A lemez felül sötét szürkészöld, alul fénylő lilásvörös, bár ez a szín az idő múlásával meggyengül, de az enyhe lilás árnyalat megmarad. Lisztessége kifejezetten gyengébb a Ch. album-hoz képest.

Kifejlett növény: Egyéves, közepes termetű, élénkzöld, kopasz, elágazó, felálló vagy felemelkedő, barázdált szárú növény. Vörösödésre hajlamos. Valamennyi levele ép szélű, hosszúkás tojásdad alakú, hegyes, hosszú nyelű. A felső levelek lándzsásak, keskenyedő alapúak. Rendszerint tövétől virágos, gomolyos füzérvirágzata szártetőző vagy levélhónalji. Virágai zöldek, ritkán piroslók.