Latin neve: Oenothera biennis

Termés: Toktermése 20-30 mm hosszú, tompán négyélű, szőrös, négyrekeszű, sokmagvú, négy kopáccsal nyílik. A magok szabálytalanul szögletesek, ék vagy hasáb alakúak, oldaluk egyenes vagy görbült. Színe sötét vörösesbarna, finoman érdes.

Csíranövény: A sziklevelek körte vagy rombusz alakúak, mintegy 10 mm hosszúak, apró szőrökkel borítottak, nyelük vörösödésre hajlamos, olyan hosszú mint a sziklevél. Az első levelek keresztben átellenesen állnak, tojásdad alakúak, csúcsuk hegyes, alul nyélbe keskenyedők. A levelek világos zöldek, a levélnyél és a főér alsó része enyhén vörösödő lehet. A következő levelek szórtan állnak, oválisak, nagyobbak, szélükön többé kevésbé hullámosak, sűrűn apró molyhosak. Tőlevélrózsát képez.

Kifejlett növény: Kétéves, vastag karógyökerű, tőlevélrózsás, magas, felálló szárú növény. A szárlevelek elliptikusak vagy tojásdadok, hosszúkás lándzsásak, hegyesek, ülők vagy igen rövid nyelűek, a középső ér vörös színű. Nagy, sárga színű virágai 4 cm-nél nagyobb átmérőjűek, hosszú, murvaleveles füzérben állnak. A virágzati tengely és a csészelevelek zöldek.

 

Elterjedés: Parlagokon, vizek mentén elterjedt, homokos területeken a szántókon is előfordulnak tőlevélrózsái. A gyepet kipusztítja, jelenléte ott sem kívánatos.