Latin neve: Medicago lupulina

Termés: Apró hüvelytermése egymagvú, ritkán kétmagvú, tojásdad vagy kissé görbült, vese vagy sarló alakú, a csúcsa bekunkorodó. A hüvely oldalról kissé összenyomott, színe szürkészöld, fekete, vagy sötétbarna, hálózatos erezetű, kopasz, vagy rányomottan szőrös. Gyakran a csésze maradványai is rajta maradnak. Magja széles tojásdad alakú, sárgás vagy zöldessárga, ritkábban sötéten márványozott, sima, gyengén fényes.

Csíranövény: A sziklevelek rövid nyelesek, hosszúkás tojásdad alakúak, csúcsuk lekerekített. Az első levélnek egyetlen lemeze van, mely 4-5 mm hosszú, 5-7 mm széles, a nyél 20 mm. A lemez fordított, széles tojásdad alakú, a csúcsán szélesen kicsípett, a kicsípés közepén apró fog van. A lemez és a nyél szórtan, puha szőrökkel borított. A többi levél már hosszabb nyelű, hármasan, szárnyasan összetettek, s a középső levélke nyele hosszabb. A levélkék szőrösek, fordított tojásdad alakúak, csúcsukon enyhén kicsípettek, a kicsípésben apró heggyel, s a csúcs közelében aprón fogasak.

Kifejlett növény: Egy-két éves, lefekvő vagy felemelkedő szárú növény. Levelei hármasak, levélkéi visszás tojásdadok, csúcsukon általában fogasak. A középső levélke nyeles. Pálhalevelei lándzsás hegyesek. A virágfürt kicsi, virágai sárgák.

 

Elerjedés: Minden talajtípuson közönséges. Csak a kertekben és a szántóföldeken gyom, másutt hasznos növény, az álatok szívesen fogyasztják. Egész nyáron jól csírázik, kedveli az üde, nedves legelőket, réteket, parlagokat, de félnedves körülmények között igazán versenyképes, amikor a Trifolium repens már kevésbé érzi jól magát.