Latin neve: Malva neglecta Wallr.

Termés: A részterméske háta kerekített, sima, vagy csak igen gyengén hálózatos, ráncos. Szegélye tompa, színe sárgásbarna.

Csíranövény: A sziklevelek hasonlóan az előző fajhoz tojásdad, vagy fordított körte alakúak, vékonyodó csúccsal. Az első levelek is hasonlóak, de a levéllemez enyhén öt-hét karéjú, kerekded vagy vese alakú, az alapjánál szíves vállú. Az erezet itt is jól láthatóan a nyél csúcsától indul tenyeresen. A levelek széle és a fonák erősen szőrös.

Kifejlett növény: Egyéves, dúsan ágas, felemelkedő növény, érdes, szőrös vagy kopaszodó. Levelei hosszú nyelűek, sekélyen és szélesen karéjosak. A levélnyél bodros szőrű és mirigyes. A sziromlevelek piroslók vagy kékesek, 1 cm hosszúak. A három külső csésze majdnem szálas, szőrös. A szirom mélyen kicsípett, a csészénél két-háromszor hosszabb.

 

Elterjedés: Mindenütt megtalálható, de elsősorban a nem művelt területeken, ahol sok a szerves anyag, így kertekben, a házak körül, gyümölcsösökben, de a parlagokon és pillangós takarmánynövényekben is megél.