Latin neve: Lithospermum arvense

Termés: Négy kőkemény részterméske, makkocska fejlődik. A makkocska körte alakú, tojásdad, alsó része hosszan vállas, felső része hegyes csőrben végződik. A makkocska világosabb szemölcsökkel, gyöngyökkel borított, bibircses, ráncos, a talpheg sima.

Csíranövény: A csíranövény gyökere vöröslő, a sziklevél alatti szárrész merev szőrökkel borított. A sziklevelek nagyok, széles tojásdad alakúak, nyelesek, lekerekített, kissé levágott csúcsúak, vagy gyengén kicsípettek. Alapjuknál majdnem lekerekítettek vagy enyhén ék vállúak. A szikleveleket és az első leveleket is merev serteszőrök borítják. Az első levelek átellenesen állnak, hosszúkás lándzsásak, hegyesek, a középső ér megvastagodott, alul kidomborodó. A sziklevél feletti internódium fejlett.

Kifejlett növény: Egyéves, változóan elágazó, apró vagy közepes termetű, szürkészöldes színű, érdes növény. A levelek alul tojásdadok, felül szálasak, lekerekített vagy hegyes csúcsúak. Valamennyi virág murvaleveles, a párta tölcsér alakú, torkában öt hosszanti fodor van, színe sárgásfehér.

Elterjedés: Az egész országban megtalálható, elsősorban az őszi gabonavetésekben, de a parlagokon is előfordul. Elsősorban ősszel csírázik. Erősen visszaszorulóban van.