Latin neve: Symphytum officinale

Termés: A négy, fényes fekete vagy sötétbarna, igen finoman és enyhén göröngyös makkocska termése ferdén tojásdad alakú, cipőre emlékeztető körvonalakkal. A hasi él a hátoldalra fordulva elvész. Alján gyűrű alakú szegély van, pereme finoman ráncolt és fogazott, a köldökfolt fehér.

Csíranövény: Sziklevelei tojásdad alakúak, nagyok, lekerekített csúcsúak, rövid nyélbe keskenyedők, szőrösek, a főér jól látszik. Az első levelek szórtan állnak, széles tojásdad alakúak, hegyesek, hosszú nyélbe keskenyedők. A levél széle ép, a lemeze szőrözött, a hálózatos erezetből a főér vastag, az oldalerek a levél széle felé összeolvadva hálózatot képeznek.

Kifejlett növény: Vastag, ágas, ± függőleges gyöktörzsű, felálló, a lefutó levelektől szárnyas, belül üres szárú, robosztus növény. Alsó levelei lándzsás tojásdadok, hegyesek, nyélbe keskenyedők, nagyok. A felső levelek ülők, a száron lefutók. Az egész növény kampós sertéktől érdes szőrű. Virágszíne lila, kékes vagy fehéressárga, a párta hengeres, harang alakú, cimpái (5) igen rövidek, kifelé hajlók.

 

Elterjedés: Elsősorban nedves, mocsaras területeken gyakori, a kaszálókon állandóan jelen van. Szántóföldeken főleg a mély fekvésű réti talajokon találjuk meg, ahol elsősorban feldarabolt rizómája segítségével szaporodik. Eredményes lehet a védekezésben a terület vízrendezése, a többszöri talajművelés csak szárazabb körülmények között eredményes.